Tuesday, May 27, 2014

BELGISCHE VERKIEZINGEN

Plus ca change....
En toch...de  electorale debatten ware van een beter niveau dan wat men gewoon was en de sfeer was inhoudelijk en hoffelijk. Verschillende maatschappelijke en socio economische problemen werden professioneel aangekaard en de jongere politieke klasse verdient respect voor een nieuwe savoit faire.
Dat de N-VA in Vlaanderen de grootste partij blijft is ergens verdiend omdat zij ook meer actuele pistes , buien het bekend eisenpakket, heeft willen aanraken.  Positief is nog dat de regeringspartijen niet werden gepenaliseerd.
De koning heeft al eerste Bart De Wever ontvangen, wat te verwachten was . Dat dit ook kon gebeuren in een soort "routine" atmosfeer pleit voor de goede werking van de democratie in federaal Belgie. De N-VA kopman is nu informateur, wat ook past in een transparente regeringsformatie.
De uitkomst staat open voor meer dan een formule. Het was hoogtijd dat een Waal kon opreden als Premier en Elio de Rupo heeft zijn taak met brio vervult. Het bewijs wordt geleverd dat een "primeur" nooit moet afschrikken. De nieuwe politieke klasse is trouwens taboe-onvriendelijk en staat open om voor de moeilijke financieel-economische problemen creatief te denken. Het is bijna symbolisch dat de verkiezingen samen vielen met het overlijden van Jean Luc Dehaene, de laatste maar ook de grootste van de vorige politieke klasse. 
De nieuwe politieke generatie wordt waarschijnlijk meer aangesproken door Thomas Piketty's "r > g", dan door de zoveelste Staatshevorming saga, die hopelijk onaangeroerd blijft. Aandacht wordt beter besteed aan meer actuele problemen,zoals aantrekken van investeringen, productiviteit, R enD, financien, onderwijs, ruimtelijke ordening (eindelijk), buitenlandse politiek (Scandinaafs model) en NAVO verplichtingen, gezondheiszorg, energie, pensioenen.
Belgie kan het halen, niettegenstaande een verward politiek maatschappelijk model dat dikwijls abnormaal aandoet  ( absurd buitenlandse handel model). De keuze is duidelijk. Ofwel gaat het land de weg op van een soort neo kapitalistisch "protestants" Aggiornamento, ofwel kiest het voor het voortbestaan van een hybridische formule waarin al te dikwijlsverliezers aan hun trek komen.

No comments:

Post a Comment