Saturday, January 21, 2023

OLIVIER VANDECASTEELE

Olivier Vandecasteele zit vast in  Iran in omstandigheden die wij niet kennen en voor redenen die ons onbekend blijven. De info die sporadisch overkomt is onheilspellend.

Alle kanalen of druk die de overheid nog kan mobiliseren  blijven zonder gevolg. De Belgische betrokken ministers hebben noch het internationaal profiel noch de middelen om hard te negocieren . De Belgische Minister van Buitenlandse Zaken werd in haar positie neergezet door de onverantwoorde keuze van een partijvoorzitter die zo het bewijs leverde dat hij mist aan elementaire  gravitas.

Het valt te zien of het grondwettelijk hof nog kan terugkomen op een beslissing die waarschijnlijk juridisch de juiste was in de bestaande rechtsorde maar politiek ongelukkig is. De gevangenenruil is weinig aantrkkelijk maar een alternatief is er waarschijnlijk niet.

Iran is een onbetrouwbare partner die samen met enkele trawanten van dezelde soort elke deontologie saboteert. Het is onsmakelijk om met dit soort regime te moeten onderhandelen, maar het is ook nu eenmaal zo dat dit "soort" unholy creepy actors zich verspreid en dat de beschaving geen ander alternatief heeft dan zijn neus op te trekken en toch een moeilijk gesprek te moeten  voeren.

Olivier Vandecasteele verdient alle denkbare hulp. Zijn vrijlating kan ook aantonen dat Belgie nog moreel kan optreden en zijn dividend van respect mag incasseren, wereldwijd.

No comments:

Post a Comment